FORSIDE| OVERNATNING | OPLEVELSER PÅ LÆSØ
Faciliteter SydehytterPandekagehusetSaltbodenLegepladsMinipanderLejrskole
Et døgn på saltetUdgravningerEt år på saltet
Pandekageboden Læsø Salt engros
Fotogalleri
Info

Et døgn på saltet

Det er fredag morgen og Hanne, Morten Vindy og Erling møder på saltet friske og udhvilede kl. 7.00. I virkeligheden møder de lidt før, for hvem vil ikke gerne lige ha' en kop kaffe til at vågne lidt mere på. Kl. 7.00 går de i gang. Der skal skiftes vand på samtlige pander i dag og Erling gør traktoren klar, medens Vindy, Hanne og Morten skraber salt sammen i panderne og skovler det op i kurvene. Når der er ordnet skal det "gamle" vand, det vi også kalder restlage, suges op. Det blir det ved hjælp af traktoren og tankvognen. Det tager ikke mange minutter så er panderne tomme og nyt vand kan kommes i.

Restlagen fylder vi i et kar, en tønde og nogle sildetønder, så folk kan komme og tage af det, hvis man synes man har brug for det, bl.a. til lindring af psoriasis og visse former for eksem, det er ganske gratis, hvis man selv har dunke eller flasker med til det. Derefter skal der bankes kalk løs i bunden af panderne, som derefter skrabes sammen og skovles væk, der bundfælder sig altid et tykt lag kalk - desværre, men det er en del af processen. Når det er gjort, skal der fyldes vand i panderne, og der skal tændes godt og grundigt op under dem.

Så er det blevet tid til en lille kop kaffe, inden Vindy skal op på tørreloftet og skrabe det tørre salt sammem, som derefter skal ned i opposerrummet og hældes i saltposerne. Derefter skal det salt der blev taget op i går, op på tørreloftet og spredes ud på gulvet for at tørre. Når det er gjort er klokken ca. 9.45 og alle samles i personalehuset til en bid brød og endnu en kop kaffe.

Kl. er 10.00, butikken åbner, gæster strømmer til, for at se hvordan vi fremstiller salt. Alle er fordelt på deres pladser. Vi har butikspersonalet parat, opposerfolket er i stilling, saltsyderne og "bisserne" er klar til at passe saltpanderne og fortælleren står og tripper for at delagtiggøre vores gæster i det store under, at lave salt. - Kort sagt alle er klar og parat til at give vores gæster en oplevelse, der forhåbentlig varer helt næste år, eller før, hvor vi ses igen.

Læsø Saltsyderi | Hornfiskrønvej 3 | 9940 Læsø | tlf. 9849 1355 | salt@saltsyderiet.dk