Sydehytter på Læsø Saltsyderi

Vi syder salt både ude og inde på Læsø Saltsyderi... Vi har 2 store sydehytter, en mindre og endelig et syd-selv-område, hvor især børnene kan prøve kræfter med tilværelsen som saltsyder.

De to store sydehytter er rekonstruktioner. Eller rettere de er, som vi tror, de har set ud i middelalderen. Siden 1990 har især arkæologerne Jens Vellev og Hans Langballe i samarbejde med en masse unge mennesker gennemført udgravninger af de tidligere sydehytter på Læsø, og vi ved, hvordan de har set ud i grunden... Men alt fra 1 meter og opefter er gætværk - kvalificeret, ganske vist, og på basis af viden om byggestil og tyske sydehytter. Men de virker!

Der er udgravet ca. 15 sydehytter, og man mener faktisk, at der er mellem 1500 og 2000 sydetomter på Læsø..!

Vellev og Langballes sydehytte fra 1991

Jens Vellev og Hans Langballe har lagt navne til vores første sydehytte, som er opført som en blanding af et beskæftigelsesprojekt og et arkæologisk eksperiment i 1991.

Unge mennesker fra Læsø Produktionsskole i tæt samarbejde med et par veluddannede tømrersvende, nogle glade arkæologer og ikke mindst nogle nysgerrige Læsøboere stod for at opføre Læsø Saltsyderis første sydehytte, som stod færdig i 1991.

Vellev og Langballes sydehytte er den, langt de fleste besøgende først oplever, fordi det som regel er her, der fortælles om Læsø salt, biskopper, saltskat, træfældning og svireture til Tyskland for at lure tyske saltsydere kunsten at syde salt af...

Jens Hermands hytte eller flethytten - fra 1998...

Flethytten - eller Jens Hermands hytte - blev ligesom Vellev-Langballe-hytten udgravet i 1991. Jens Hermands hytte er en kopi af en hytte udgravet på Langerøn, som ligger syd for Læsø Saltsyderi - langt ude på Rønnerne, hvor det salte grundvand gav basis for den første egentlige industri i Danmark.

Jens Hermands sydehytte er større end Vellev-Langballe-hytten og lægger hus til en række af vores arrangementerfor skoler, virksomheder og større grupper.